Costa Blanca weer

Het weer aan de Costa Blanca

Het weer aan de Costa Blanca is meestal mild en zonnig. De temperaturen zijn mild door de invloed van de middellandse zee. In de winter is het gemiddeld 12 Cº. In de zomer stijgen de temperaturen aan de kust tot 27 Cº. De warmste maand van het jaar is Augustus, met een gemiddelde temperatuur van 26 °C. In januari wordt het met gemiddeld 11 °C het koudst. De droogste maand is juli, met 4 mm. De maand met de hoogste regenval van het jaar is oktober (65mm). De gemiddelde jaartemperatuur in Alicante is 18 °C.

Costa Blanca weer
Het gemiddelde weer aan de Costa Blanca

Het weer aan de Costa Blanca kent weinig extremen, in tegenstelling tot andere gebieden in Spanje. De extreme hitte zoals die in het Spaanse binnenland voorkomt, is hier niet te vinden. In de zomer kan het incidenteel wel heet worden. Maar meestal is het draaglijk, mede door de zeebries. In de winter is het zelden erg koud, maar in de koudste periodes kan de minimumtemperatuur tot bijna nul graden dalen. In de praktijk sneeuwt het eigenlijk nooit aan de kust.

Het weer in het voorjaar

In het voorjaar schommelt de gemiddelde temperatuur rond de 17ºC. De zon zal de meeste dagen aanwezig zijn, met weinig regen in het zicht! Het is al mogelijk om te zwemmen of een duik in zee te nemen.

Het weer in de zomer

De zomer is onze favoriete tijd om te genieten van het weer aan de Costa Blanca. De maximumtemperaturen variëren tussen 28ºC en 35ºC, wat milder is dan op veel andere plaatsen in Spanje. Het is de beste tijd om te ontspannen, te zonnen en te zwemmen.

Het weer in de herfst

De gemiddelde temperatuur ligt in de herfst rond de 20ºC. Dus ook in de herfst kan je genieten van het geweldige weer.

Het weer in de winter

Zelfs in het midden van de winter zijn er meerdere zonnige dagen. Soms wordt het dan overdag zelfs meer dan 20 graden Celsius.
Met een gemiddelde temperatuur van rond de 12ºC tijdens de wintermaanden, zijn er duizend dingen die je in aan de Costa Blanca kan doen tijdens dit seizoen. De stranden wachten op je om er te wandelen.

weersverwachting
Weersverwachting regio Valencia

Regen

De regenval aan de Costa Blanca is schaars en bedraagt rond de 300 millimeter per jaar.Het grootste deel van de regen valt van september tot maart, terwijl het in de zomer bijna nooit regent. Regenachtige dagen zijn bijzonder zeldzaam, maar als het regent, kan het hard regenen, en van tijd tot tijd kunnen daardoor overstromingen voorkomen.

regenval
Stortregens in Alicante

Watertemperatuur Costa Blanca

Het zeewater van de de Costa Blanca heeft een gemiddelde jaarlijkse watertemperatuur van 19°C. De laagste watertemperaturen worden in maart bereikt, met ongeveer 14°C. De hoogste gemiddelde watertemperaturen liggen rond de 27°C in de maand augustus.
De zee aan de Costa Blanca is warm genoeg om van juni tot oktober te zwemmen.

De Costa Blanca

De Costa Blanca is het deel van de zuidoostelijke kust van Spanje dat tot de provincie Alicante behoort. Er zijn plaatsen als Denia, Javea, Moraira, Calpe, Altea, Benidorm, Villajoyosa, Campello, Alicante, Elche, Guardamar del Segura, Torrevieja.

Het noorden van de Costa Blanca gaat van Denia tot Alicante. De Costa Blanca Zuid is van Alicante tot Pilar de la Horadada.

In het noorden zijn er meer bergen dicht aan de zee. Daarom verschilt het weer van het weer in het zuiden: Het regent iets meer. Daardoor is het ook wat groener dan in het zuiden. De bergen bieden bovendien vaak prachtige landschappen.

In het zuiden van de Costa Blanca is het iets droger weer dan aan de Costa Blanca Noord. In combinatie met de bergen rondom dit gebied met zoutmeren wordt het een zeer gunstig klimaat voor mensen met gezondheidsproblemen op het gebied van spieren, gewrichten en longen. Bovendien vindt je hier prachtige zandstranden en duinen tussen Alicante en Torrevieja. De bergen liggen ongeveer 20 km van de zee. De prachtige zoutmeren zijn een zeer populaire landingsplaats voor talloze flamingo’s.

De Costas van Spanje
De Costas van Spanje

Het weer in Benidorm

Benidorm heeft een exclusief klimaat waardoor het een van de steden is met de meest aangename weer in Europa. De stad is omgeven door bergachtige formaties,die erin slagen de stad te isoleren van koude fronten en van het grootste deel van de regen. Zo kunt u ten noorden van Benidorm de indrukwekkende Puig Campana zien, vergezeld van de Sierra de la Aitana. In het oosten vindt u de Sierra de Bernia. Daarnaast zie je twee kleinere formaties, de Sierra Cortina en de Sierra Helada. Ze omringen allemaal de stad.

Deze uitstekende geografische ligging, samen met de warmte van de Middellandse Zee, ten zuiden van de stad, betekent dat Benidorm een microklimaat heeft. Dankzij dit alles zijn de temperaturen in Benidorm de vier seizoenen van het jaar buitengewoon.

benidorm
Benidorm heeft een uitzonderlijk microklimaat

Het weer in Denia

Het weer in Denia is bijzonder mild en rustig, met een aangename temperatuur van gemiddeld van 18 °C. Denia heeft een gemiddelde neerslag van ongeveer 500mm. De winters zijn kort en mild en de zomers zijn lang en warm.

Het weer in Moraira

Moraira zijn de zomers warm en droog. De winters zijn koel, en deels bewolkt. Juli is de warmste maand in Moraira met een gemiddelde temperatuur van 25°C en de koudste maand is januari met gemiddeld 11°C. De meeste dagelijkse zonne-uren zijn in juli. De natste maand is oktober met gemiddeld 82 mm regen.

Het weer in Calpe

Het weer in Calpe is typisch mediterraans met weinig neerslag, milde winters en warme zomers. In de zomer valt er niet veel regen en ook in de winter regent het niet zo heel veel. In de maanden april, mei, oktober en november is het meestal goed weer met aangename gemiddelde temperaturen tussen 20 en 25 graden Celsius
Gemiddeld genomen zijn de warmste maand juli, augustus en deels september. Calpe heeft droge periodes in januari, juli en augustus. Oktober is de natste maand en Juli is de droogste maand. Kijk hier voor het Spaans weerbericht voor Calpe: https://www.weerplaza.nl/wereldweer/europa/spanje/calpe/7432/

Het weer in Javea

Het weer in Javea is warm en gematigd , door de ligging vlak aan zee. Regen valt vooral in de winter. In Jávea bedraagt de gemiddelde jaarlijkse temperatuur 18 °C. De neerslag is hier gemiddeld 583 mm. De minste regen valt in juli. Het gemiddelde voor deze maand is 7 mm. In december bereikt de neerslag zijn hoogtepunt, met een gemiddelde van 95 mm. De temperaturen zijn gemiddeld het hoogst in augustus, rond de 27 °C. Met een gemiddelde temperatuur van 11 °C is januari de koudste maand van het jaar. In Jávea is de gemiddelde watertemperatuur 19C. De hoogste gemiddelde watertemperaturen liggen rond de 26°C , in de maand augustus.

Het weer in Torrevvieja

Het beste weer in Torrevieja is van mei tot oktober, met warm weer en weinig regen. Torrevieja heeft het semi-aride klimaat. Zeker 249 dagen per jaar is het droog weer en de gemiddelde jaarlijkse neerslag is 201 mm. De gemiddelde jaartemperatuur in Torrevieja is 20°.

Het weer in Elche

Ook Elche heeft een typisch mediterraan klimaat, met milde winters en matig warme zomers. Temperaturen variëren van gemiddeld 26º in de zomer tot 17º in de winter. De regenval is schaars en concentreert zich vooral in het voorjaar en de herfst.

De costa Blanca bij slecht weer

Wat te doen bij slecht weer?  Als het regent zijn er voldoende mogelijkheden om je te vermaken. Zo kent Alicante vele musea:  https://www.descubriendoalicante.com/10-museos-que-visitar-en-alicante/
Ook kunt je op een regenachtige dag goed besteden door een wijnmakerij te bezoeken. Zo kom je wat te weten over de wijnbouw en geniet je van een wijnproeverij in een van de wijnmakerijen in de provincie Alicante.
Of breng een bezoek aan de kastelen van de Costa Blanca. Aan de Costa Blanca zijn veel belangrijkste kastelen te vinden. Dompel je onder in de middeleeuwse wereld. Veel van de kastelen hebben binnen tentoonstellingen, dus het is ook een goed plan om te doen in Alicante als het regent.

7 gedachten over “Costa Blanca weer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *