Een huis kopen in Spanje: is het nu een goed moment?

Volgens deskundigen is het nu een goed moment voor kopen van een huis, vanwege de lage rente en stabiele prijzen, ondanks Corona.

De huizenprijzen in Spanje hebben de gevolgen van de Corona goed doorstaan. Hoewel de huurprijzen een beetje zijn  gedaald, zijn de huizenprijzen stabiel gebleven tijdens de Covid pandemie.

trend huizenprijzen

Kopen of huren in Spanje?

Uit gegevens van het Instituto Nacional de Estadística (INE) blijkt dat de meeste mensen in Spanje een huis kopen, in plaats van huren. Huren is traditiegetrouw een veel minder gekozen optie in Spanje.

In 2020 waren er in Spanje14,5 miljoen mensen met een eigen woning. Ongeveer 3,2 miljoen mensen huurden een woning. Het aantal huurwoningen is vorig jaar met 157.000 gedaald. Het aantal koopwoningen volgens het INE met 170.000 toegenomen.

Huur en koopwoningen in Spanje in vergelijking met Europa

De Spaanse tendens is vergelijkbaar met de gemiddelde trend in de Europese Unie. Het aantal huishoudens met een eigen woning bedraagt in Europa 69,8% . In Spanje ligt dat iets hoger op 76,2%.

De overgrote meerderheid van de huurders zou liever kopen, maar hebben daar geen mogelijkheid toe.

Huizenprijzen Corona crisis

Volgens Fotocasa is de huurprijs in Spanje iets gedaald tijden de Corona crisis. In april 2020 was de huurprijs het hoogst. met €11,02  per vierkante meter per maand. Een jaar later in april 2021 bedroeg de prijs €10,40 per vierkante meter. Gemiddeld gezien is huurprijs afgelopen jaren sterk gestegen. Over de periode van 2013 tot 2019 is de huurprijs wel met 50% gestegen. Ook de verkoop prijzen zijn met 6,8% gestegen.

Over het algemeen zullen de huizenprijzen worden gematigd, maar grote dalingen worden niet verwacht. Op de nieuwbouwmarkt zullen de aanpassingen nog geringer zijn dan voor tweedehands woningen. Er blijft een grote vraag naar nieuwbouwwoningen. Volgens Fotocasa neemt de vraag naar de koop en verkoop van woningen toe. Zij zien  de afgelopen  maanden en toename van het aantal zoekopdrachten op hun website.

huizenmarkt spanje

Zeer lage rente

Het is nu vooral een goed moment om te kopen  door de zeer lage Euribor. Deze lage rente maakt de  situatie gunstig voor wie een huis wil kopen. Tijdens de eerste maanden na het uitbreken van de pandemie voorspelden deskundigen nog  een scherpe daling, maar, 2020 sloot af met een gemiddelde opleving van 2,1%. Weliswaar is dit een geringe stijging, maar gezien de complexe omstandigheden door Corona, is het een betekenisvolle stijging.

In maart 2021 wat het aantal ondertekende hypotheken weer groot. Het was op drie na, de beste maand in de afgelopen tien jaar. Een belangrijke oorzaak hiervoor zijn de lage rentetarieven.

bron: El País

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *