NIE nummer aanvragen

Wilt u een NIE nummer aanvragen voor Spanje? Als u een NIE nummer nodig heeft in Spanje, dan kunt u dat aanvragen in Nederland, België of in Spanje zelf. GogoEstates adviseert en ondersteunt u bij de aanvraag van een NIE nummer.

Wat is een NIE nummer?

Een NIE nummer (Número de Identidad de Extranjero) is een uniek identiteitsnummer voor buitenlanders, dat wordt afgegeven aan burgers uit de Europese Unie. Het is een groen pasje, waarop uw identiteitsnummer vermeld staat. Het pasje heeft geen pasfoto en kan niet gebruikt worden als identiteitsbewijs. Het nummer wordt onder meer gebruikt voor fiscale doeleinden. Het is vergelijkbaar met het burgerservicenummer in Nederland of het Belgische rijksregisternummer. U heeft het onder andere nodig bij het openen van een bankrekening of bij de aankoop van een woning.

NIE nummer aanvragen in België

Vanuit België kun je een NIE nummer aanvragen bij het Spaans consulaat in Brussel.

NIE nummer aanvragen in Nederland

In Nederland kunt u terecht bij het Spaans consulaat in Amsterdam of bij de Spaanse Ambassade in Den Haag.

Consulaat Amsterdam

NIE nummer aanvragen in Spanje

In Spanje kunt u zelf een NIE nummer aanvragen bij de Politie van uw woonplaats aldaar of u kunt een zogenaamde gestor (juridisch medewerker) inschakelen.

Via een gestor

Een lokale gestor of (nederlandstalige) advocaat kan u helpen bij het verkrijgen van een NIE nummer. Voordeel is dat zij goed de weg kennen en dat het u tijd en moeite kan besparen. Zij brengen vanzelfsprekend wel kosten in rekening.

Zelf een NIE aanvragen

Bij de lokale (vreemdelingen) politie: Oficina de Extranjeros.
Als er geen Oficina de Extranjeros is, dient u zich te melden bij de plaatselijke politie (comisaría).

Stappen voor het aanvragen van het NIE nummer:

  1.  Maak een afsraak via  CITA previa bij het politie kantoor in Spanje. Bijvoorbeeld voor Costa Blanca kiest u ‘Alicante’ en vervolgens ‘Policia-Asignacion de NIE’.
  2.  Eenmaal uw afspraak bevestigd, kunt u de leges betalen. De kosten bedragen circa 10€. Vul het Modelo 790 Código 12 – Formulier in en ga langs bij een bank. U kunt namelijk niet op het politiekantoor betalen. Betaal dus vóór uw afspraak bij de politie en neem het betalingsbewijs mee.
  3.  Ga met alle benodigde documenten naar uw afspraak.

Benodigde documenten voor NIE aanvraag

  • Aanvraagformulier (EX-15), in tweevoud, naar behoren ingevuld en ondertekend.
  • Origineel en kopie van paspoort of identiteitskaart.
  • Pasfoto’s in kleur
  • Document dat aantoont waarvoor u een NIE nummer nodig heeft. Bijvoorbeeld een (voorlopig) koop- of huurcontract, arbeidscontract, stageovereenkomst.
  • Betalingsbewijs leges. Modelo 790 Código 12

Wanneer heb ik een NIE nummer nodig?

Als u langer dan 3 maanden in Spanje verblijft of in Spanje gaat wonen , dan bent u verplicht een verklaring van inwoner van de EU aan te vragen, om legaal te verblijven . U krijgt dan automatisch een NIE nummer oegewezen.

Als u wat langer in Spanje verblijft, is het NIE nummer sowieso handig en vaak verplicht voor aller allerlei zaken, zoals belastingzaken, aankoop van woning of auto, afsluiten van een telefoonabonnement, het afsluiten ban een bankrekening in Spanje, enz.

GogoEstates adviseert en ondersteunt u bij de aanvraag van een NIE nummer en andere juridische zaken met betrekking tot uw woning, belastingen en jaarlijkse aangifte.

Een gedachte over “NIE nummer aanvragen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *