Verzekeringen in Spanje

Wanneer u in Spanje woont, of als u regelmatig langere tijd in Spanje verblijft, is het verstandig u goed te verzekeren. Sommige verzekeringen zijn zelfs verplicht.

Opstalverzekering of woonhuisverzekering

opstalverzekering

Als u in Spanje woont en  een eigen huis hebt in Spanje, is het verstandig om een opstalverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt schade van constructieve aard ten gevolge van bijvoorbeeld aardbevingen, blikseminslag, explosie, storm, overstromingen, brand, etc. Een opstalverzekering in Spanje is in principe niet verplicht, maar bij het afsluiten van een hypotheek, kan het een voorwaarde zijn van de bank. Het verzekerde bedrag is gelijk aan herbouwwaarde van uw woning. Dat is het bedrag dat u kwijt zou zijn om uw huis opnieuw te bouwen, exclusief de grond en fundering.

Inboedelverzekering

De inboedel verzekering denk schade aan uw bezittingen in uw huis. Spullen die beschadigd zijn door bijvoorbeeld een brand, overstroming of ontploffing. Ook als u spullen vermist, door een inbraak, worden deze vergoed door de verzekering. Bij het afsluiten van de verzekering wordt gekeken naar uw woonsituatie. Een appartement op de beneden verdieping is vaak duurder dan een flat op een middelste verdieping, omdat het risico van inbraak is groter is bij dit soort eigendommen. Ook wordt gekeken naar de oppervlakte van de woning en de bouwdatum of ouderdom van uw huis.

Aansprakelijkheidsverzekering (WA verzekering)

Het kan voorkomen dat u schade toebrengt aan  derden (financiële schade of lichamelijk letsel) , waarvoor u verantwoordelijk bent. Daarvoor kunt u zich dus verzekeren met een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (RC, responsabilidad civil).

Autoverzekering in Spanje

autoverzekering

Een autoverzekering in Spanje is verplicht voor alle voertuigen met een Spaans kenteken. Doorgaans zijn er twee typen: W.A. en All Risk, al dan niet met een bepaald bedrag eigen risico. U hoeft niet per se resident in Spanje te zijn om een auto te bezitten op Spaans kenteken. U moet wel een NIE nummer bezitten en een de koopakte van uw huis of huurcontact. Als u een woning bezit in Spanje, dan heeft u in de regel ook een NIE nummer. Bij de meeste autoverzekeringen in Spanje is een wegenwachtservice inbegrepen.

Reisverzekeringen

Een reisverzekering is altijd aan te raden als je op vakantie komt naar Spanje. U verzekert zo uw bagage bij verlies, diefstal of beschadiging. Of mocht u onverwacht ziek worden, dan dekt de verzekering medische kosten en verblijfkosten indien nodig.

Zorgverzekeringen

gezondheidszorg

Spanje kent een openbaar gezondheidszorgsysteem. De publieke zorg is toegankelijk als u werkzaam bent voor een Spaans bedrijf, of als u werkt al zelfstandige. Dan betaalt u namelijk een bijdrage aan dit systeem (Seguridad Social), waarmee u automatisch recht heeft op medische zorg. De publieke zorg kan soms langzaam zijn in Spanje, en artsen spreken niet altijd een buitenlandse taal.


In Spanje zijn ook verschillende particuliere zorgverzekeringen. De particuliere zorgverzekering is vaak sneller en gemakkelijker. In de privé ziekenhuizen en klinieken spreken artsen naast Spaans meestal ook Engels of soms Duits, Frans.

Wilt u meer weten over verzekeringen in Spanje?

GogoEstates kan u helpen adviseren over de juiste verzekeringen. Wij kennen de weg en we werken samen met de belangrijkste verzekeraars in Spaans.

 

2 gedachten over “Verzekeringen in Spanje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *